Arteneu, un nou espai d’art per a infants i joves amb necessitats especials

La Casa Taulé de Sabadell acollirà un nou projecte que oferirà activitats especialitzades de música, dansa, teatre i plàstica.

Després de tres anys sense activitat, la Casa Taulé de Sabadell, edifici de l’antiga Aliança Francesa, tornarà a tenir una utilitat i, a més, de caràcter integrador. A partir de l’octubre, aquest espai modernista acollirà el projecte Arteneu, un centre d’art adreçat a infants i joves, de cinc a divuit anys, amb necessitats educatives especials.

L’Arteneu vol oferir un espai d’activitats extraescolars especialitzades que fomentin el paper de l’art, i les seves diferents expressions, per al creixement personal d’aquest col·lectiu. El seu equip de professionals, llicenciades i monitores duran a terme activitats de música, dansa, teatre i plàstica amb les quals motivaran els i les participants a expressar les seves emocions i relacionar-se.

Totes aquestes activitats es faran amb grups reduïts, de màxim 5 o 6 persones, i s’aniran adaptant a la demanda que hi hagi per part de les famílies, ja que es tracta d’un projecte viu. La prioritat sempre serà que els nens i les nenes passin temps de qualitat fora de l’escola.

Al darrere d’aquesta iniciativa hi ha l’enginyera de telecomunicacions Anna Fernández i el sociòleg Eloi Moya, una parella d’emprenedors que va detectar la mancança d’activitats extraescolars adaptades a les necessitats d’infants i joves amb diversitat funcional de la ciutat, perquè tenen una nena amb necessitats especials.

“Trobem que és molt necessari. En el lleure els nens i les nenes creixen molt. Si poden gaudir fent el que fan, et sorprenen”, exposa l’Anna sobre els motius que els van dur a crear l’Arteneu.

L’art, el fil conductor

“L’art és inclusiu per definició. Cadascú pot aportar-hi el que li surti. No hi ha una norma”, explica l’emprenedora. I, precisament per això, no tanquen les portes a ampliar les activitats a altres col·lectius, sempre que el fil conductor segueixi sent l’art.

“Hem pensat en la gent gran per treure profit de l’edifici a l’horari de matí”, explica l’Anna sobre els nous reptes que es proposa l’Arteneu un cop comenci a funcionar. “Volem que tothom pugui gaudir de l’espai”, afegeix.

D’altra banda, també estan plantejant fer activitats culturals al pati de l’edifici i d’aquesta manera poder “connectar aquests col·lectius amb la resta de la ciutat”.

El punt de trobada

També s’hi instal·larà una ludoteca, que inclourà una biblioteca, una sala de lectura, una sala de jocs i una sala de tecnologia, tot amb l’objectiu que els infants i joves amb diversitat funcional puguin complementar les activitats i gaudir del seu temps fora de l’horari escolar.

Un altre punt fort del centre serà la cafeteria, un lloc on les famílies podran fer xarxa i socialitzar amb tranquil·litat, ja que serà un espai totalment segur. A més a més, també servirà perquè els i les adolescents amb necessitats especials se sentin més lliures: “És un espai obert i controlat i hi podran fer ‘l’adolescent’ de forma segura”.

Allà també s’hi faran xerrades, formacions i altres activitats per a professionals i familiars.

Una nova etapa a la Casa Taulé

L’Aliança Francesa va posar a la venda la Casa Taulé a finals d’octubre de l’any 2018 per problemes econòmics i, vuit mesos més tard, el va comprar una empresa immobiliària. El tancament d’aquest centre cultural històric va preocupar als veïns i veïnes de Sabadell, ja que temien que l’edifici del carrer Sant Joan acabés acollint activitats privades sense cap classe de valor afegit i que, a més, es malmetés l’espai.

Però el projecte d’Arteneu ha tingut una bona rebuda per part del veïnat i actualment ja hi ha unes seixanta famílies interessades a apuntar-hi els seus fills i filles el pròxim curs. “Si tots aquests nens i nenes s’apunten haurem assolit la fita que teníem d’entrada”, celebra la directora.

Instal·lar l’Arteneu a la Casa Taulé “no ha sigut fàcil”, recorda l’Anna, ja que, com és un edifici protegit, s’han hagut de fer moltes gestions. Actualment el grup propietari està duent a terme reformes per a millorar l’accessibilitat i rebre la llicència d’activitats, però sempre sense causar danys a l’estructura.

Ben aviat, les obres estaran acabades i l’Arteneu començarà a prendre forma, també amb el suport del Servei de Salut Mental Infants i Joves de l’Hospital Parc Taulí.

Notícia publicada a www.xarxanet.org

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
L'art permet que tothom hi participi